Енергоефективність

Переваги ефективного кінцевого використання енергії споживачами та поради щодо підвищення енергоефективності при споживанні електроенергії

Енергоефективність – ефективне (розсудливе) використання енергетичних запасів. Використання меншої кількості енергії для підтримання того ж рівня енергетичного забезпечення будівель або технологічних процесів на виробництві.

На відміну від енергозбереження (заощадження, збереження енергії), головним чином спрямованого на зменшення енергоспоживання, енергоефективність (корисність енергоспоживання) – доцільне (ефективне) витрачання енергії.

Для населення – це значне скорочення комунальних витрат, для країни – заощадження ресурсів, підвищення продуктивності промисловості і конкурентоздатності, для довкілля – обмеження викиду парникових газів в атмосферу, для енергетичних компаній – зниження витрат на паливо і необґрунтованих витрат на будівництво.

Ось що можна зробити, щоб зменшити витрати з сімейного бюджету за користування електроенергією:

– Вимикайте електроприлади і лампочки, коли йдете з дому. Вимкнені електроприлади зекономлять витрати на електричну енергію і точно не спричинять пожежі, а вимкнена лампочка не буде горіти намарне та «намотувати» зайві кіловати. Непомітно але невблаганно «їсть» електроенергію і електроприлад, який перебуває у режимі очікування. Для прикладу телевізори в режимі очікування споживають близько 9 кВт/год на місяць, музичні центри – в середньому 8 кВт/год,  DVD-плеєри – близько 4 кВт/год… Якщо до переліку цих приладів додати ввімкнені у розетку мікрохвильову, кондиціонер, зарядний пристрій мобільного телефону, то можна зекономити до 350-400 кВт/год на рік.

 – У 4-5 разів зменшити витрати на електроенергію можна замінивши всі лампочки у оселі на енергозберігаючі. А ще можна обладнати оселю спеціальними світлорегуляторами і датчиками, які автоматично вмикають світло в кімнаті при появі людини і вимикають його, коли людина йде. Це теж дає істотну економію. Крім того, при максимальному використанні природного освітлення, людина отримує не тільки безкоштовне, але й корисне для здоров’я світло.

– Якщо Вам необхідно готувати їжу на електроплиті, то для заощадження електроенергії варто використовувати каструлі з дном, діаметр яких рівний діаметру конфорок. Також можна вимкнути конфорку електроплити за кілька хвилин  до завершення процесу приготування. Страва дійде кондиції за рахунок залишкового тепла, а електроплитка не потягне зайві кіловати електроенергії. А ще варто пам’ятати, що каструлі з нерівним дном спричиняють перевитрату електроенергії до 50%. Втрати теплової енергії спричиняє неповний контакт з площиною електроконфорки. Заощадити на електроенергії допоможе використання скороварки.

– Не варто використовувати електроплитку для обігріву приміщень. Це не лише малоефективно, але й веде до збільшення обсягу спожитої електроенергії.

– Ефект економії обов’язково дасть правильне використання електрочайника. Накип від води перешкоджає нагріванню води і забирає частину теплової енергії, на вироблення якої витрачається електрична енергія. Також суттєвої економії можна досягти, якщо за один раз кип’ятити рівно стільки води, скільки треба. Адже  ввімкнений і повністю наповнений водою електричний чайник потужністю 1,5 кВт на 10 хвилин збільшує енергоспоживання на 0,25 кВт/год.

– Економити на електроенергії можна і використовуючи побутову техніку і електроніку з низьким енергоспоживанням – класу А, А+ і вище, яка споживає електроенергії у два-три рази менше. Інформація про споживання електроенергії вказується в інструкції до застосування або в паспорті побутового приладу. Наприклад, холодильники класу А вимагають в середньому 0,9 кВт/год на добу, а класу С – близько 1,45 кВт/год. Таким чином, економія електроенергії складає близько 200 кВт/год на рік.

– На обсяг споживання електроенергії впливає навіть місце розташування холодильника. Варто його помістити у найпрохолоднішому місці і електроенергії він буде споживати менше.

– Щоб економити електроенергію при машинному пранні необхідно правильно завантажувати пральну машину. При повному завантаженні машина використає менше електроенергії, ніж при не повному. У супротивному випадку перевитрата електроенергії становитиме 10-15%, а встановлення неправильної програми прання призведе до перевитрати електроенергії  30%.


ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
Перейти до вмісту