Щодо оплати за спожиту електроенергію


Шановні споживачі!

Останнім часом в інтернет-мережі з’являється багато закликів до відмови оплачувати рахунки за спожиту електричну енергію, мотивуючи це тим, що актуальна ціна 4,32 грн за одну кВт*год електрики, нібито, значно завищена.

В першу чергу, для кращого розуміння ситуації, хочемо Вам повідомити, що реальна кінцева ціна електроенергії для побутового споживача на даний час становить більше 7 грн. за 1 кВт*год.

По-друге, автори зазначених «революційних» закликів забувають повідомити про можливі наслідки відмови від сплати за спожиту електроенергію як для окремого споживача, так і держави в цілому.

Нагадаємо, що Кабінетом Міністрів України 29.12.2023 року ухвалено постанову № 1405, якою внесено зміни до постанови КМУ від 05.03.2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» та скасовано мораторій на припинення постачання електричної енергії. Згідно зазначених змін, заборона на припинення електропостачання побутовим споживачам та колективним побутовим споживачам, за наявності заборгованості за особовим рахунком, продовжує діяти лише для тих територіальних громад, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії або територіях, тимчасово окупованих російською федерацією, відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Важливо зазначити, що з абонентів-боржників, помешкання яких знаходиться на території де відключення електроенергії на даний час заборонено (м. Миколаїв в тому числі), питання стягнення заборгованості вирішується у судовому порядку. Це, в свою чергу, створює для таких споживачів додаткові труднощі. Адже, окрім блокування карткових рахунків та примусового списання з них суми, еквівалентної існуючій заборгованості, їм доводиться також сплачувати судовий збір та здійснювати оплату за послуги Виконавчої служби України.

Глобально, в масштабах всієї країни, несплата рахунків ставить під загрозу стабільність роботи енергосистеми. Нестача коштів для підтримки та ремонту електромереж, що страждають від ракетних обстрілів, може призвести до повного блекауту.

Тому, ми закликаємо всіх споживачів своєчасно оплачувати рахунки за спожиту електроенергію, адже кожна ваша оплата – це один крок до нашої спільної перемоги над ворогом на економічному, ментальному і військовому фронті.


ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
Перейти до вмісту